Collective Story
Home * Recent stories * Tell a friend * Help
Introduction  Images  
Malta , rascrucea de vanturi a Mediteranei
Introduction
Malta reprezinta un arhipelag alcatuit din sase insule: Malta , care este cea mai mare ca suprafata (246 kmp), Gozo(67 kmp), Comino (3,5 kmp), Cominotto, Filfla si St. Pavel, ultimele trei fiind nelocuite. Situata la circa 90 km sud de insula Sicilia si 290 km de tarmul Africii, Malta este de fapt un podis calcaros scund, cu inaltimea maxima de 417m (insula Gozo). Situat in centrul Marii Mediterane, arhipelagul maltez imbina frumusetea naturala cu 7000 de ani de istorie. Din timpuri stravechi, frumusetea incredibila a insulei, piatra de culoarea mierii si porturile naturale au fost raspunzatoare pentru influenta si reputatia cunoscuta in intreaga lume. Insula a fost condusa pe rand de catre fenicieni, greci, catagineni, romani, bizantini, arabi si Cavalerii Ordinului Ioanitilor. Cele 320 de monumente din Valleta, concentrate pe mai putin de 55 hectare, face din acest oras cea mai aglomerata zona istorica in lume.
La prora fiecarei barcute de pescuit multicolore, cunoscute pe plan local sub numele de "luzzu", se afla batranul ochi protector al lui Osiris. Nu este de mirare atunci, tinand cont ca traditia se pierde in negura timpului, ca marea este cea mai pura si mai clara din intreaga Mediterana.
Cea mai mare comoara a insulei este piatra sa - un tip deosebit de calcar. Aceasta piatra aurie, care i-a castigat Maltei denumirea de Melita, "insula de miere", a inspirat secole de arhitectura.
In secolul al-XVI-lea, cavalerii apartinand Ordinului St. John au fost ex-pulzati din Rhodos de catre fortele turcesti ale lui Soleiman Magnificul si s-au deplasat catre Malta, in cautarea unui port, la adapost de furtuna. Si aici au ramas pentru doua secole si jumatate, platind o renta anuala catre reprezentantii regelui Spaniei. Cand turcii au asediat Malta, populatia civila inocenta a suferit pierderi dureroase, dar insula a reusit sa reziste si ca urmare a acestui triumf, cavalerii au construit un oras fortificat, pe un promontoriu cu vedere la unul din cele mai mari porturi na-turale europene. Ei l-au numit La Valetta, dupa Grand Master-ul lor francez, Jean Parisot de la Valette.Alte orase malteze au distinctia lor proprie si o istorie bogata, astfel incat aproape fiecare sat este demn de a fi vizitat.
A fost colonie feniciana, cartagineza, ocupata apoi de romani. In perioada romana, Apostolul Sf Pavel in urma naufragierii sale pe insula, in anul 60 e.n, a raspandit crestinismul in randul populatiei. Cuceritorii arabi, normanzi si aragonezi au lasat mostenire capitala Mdina, ‘Orasul tacerii’. Perioada cea mai incarcata cu evenimente si vestigii o constituie insa cea in care ordinul cavalerilor ioaniti (Cavalerii de Malta) s-au instalat pe insula in sec XVI, fiind alungati de turci de pe insula Rhodos. De aceasta perioada se leaga constructia a nenumarate catedrale, fortarete printre care impunatorul edificiu Catedrala Sf Ioan si constructia celor 3 orase aflate vizavi de Valletta. Cavalerii, ajutati de bravii lor soldati maltezi, au reusit in anul de gratie 1565 sa respinga in mod inegalabil flota turceasca compusa din 400 de vase de razboi, aflate sub conducerea lui Soleiman magnificul, o batalie care a ramas pana in ziua de astazi in mintea si sufletul maltezilor. Insula a fost vizitata si de Napoleon. Dupa 2 ani sub dominatia franceza, maltezii au chemat englezii in ajutor si asa au mai trecut 150 de ani pana tara a reusit sa-si castige independenta. Prezenta englezilor a adus prosperitate tarii si tot lor li se datoreaza a doua limba oficiala, circulatia pe partea stanga si cabinele telefonice rosii.
View  Images