Collective Story
Home * Recent stories * Tell a friend * Help
Introduction  Images  
Tabgha - Biserica Minunii Inmultirii Painii si Pestilor de la Marea Galileea
Introduction
La Tabgha, se traieste din plin amintirea Minunii inmultirii painilor si pestilor

"Si luand cele cinci paini si cei doi pesti si privind la cer, a binecuvantat si, frangand, a dat ucenicilor painile, iar ucenicii multimilor" (Matei XIV, 14, 22)

Acest episod este relatat in Evanghelia lui Matei (XIV, 14, 22) astfel: "Si iesind, a vazut multime mare si I S-a facut mila de ei si a vindecat pe bolnavii lor. Iar cand s-a facut seara, ucenicii au venit la El si I-au zis: Locul este pustiu si vremea iata a trecut; deci, da drumul multimilor care sa se duca in sate, sa-si cumpere mancare. Iisus insa le-a raspuns: N-au trebuinta sa se duca; dati-le voi sa manance. Iar ei I-au zis: Nu avem aici decat cinci paini si doi pesti. Si El a zis: Aduceti-Mi-le aici. Si poruncind sa se aseze multimile pe iarba si luand cele cinci paini si cei doi pesti si privind la cer, a binecuvantat si, frangand, a dat ucenicilor painile, iar ucenicii multimilor. Si au mancat toti si s-au saturat si au strans ramasitele de faramituri, douasprezece cosuri pline. Iar cei care mancasera erau cam la cinci mii de barbati, afara de femei si de copii. Si indata Iisus a silit pe ucenici sa intre in corabie si sa treaca inaintea Lui, pe tarmul celalalt, pana ce El va da drumul multimilor".

Prefigurarea Sfintei Impartasanii
Prin aceasta inmultire a painilor, ca si prin prefacerea apei in vin la nunta din Cana Galileii, Mantuitorul a dorit sa arate ucenicilor si lumii intregi ca El nu este numai om, ci si Creatorul tuturor lucrurilor si Dumnezeu adevarat. Prin cele doua minuni, Iisus Hristos a inchipuit minunea minunilor, care se savarseste in timpul Sfintei Liturghii, adica prefacerea painii si vinului in Trupul si Sangele Domnului.

Minunea de la nunta din Cana Galileii a fost prima pe care a savarsit-o Mantuitorul in fata ucenicilor Sai. "Si au crezut intr-Insul ucenicii Sai", spune Evanghelia. Inmultirea painilor a avut loc in al doilea an al propovadurii Sale, iar inainte de a fi rastignit pe cruce pentru pacatele lumii, in seara de joi, a infiintat taina mantuitoare a frangerii painii spre iertarea pacatelor.

Evanghelia spune ca, pe cand mancau, Iisus a luat painea, a binecuvantat-o, a frant-o si le-a dat-o ucenicilor Sai, zicand: "Luati, mancati, acesta este Trupul Meu", apoi a luat un pahar si, dupa ce a multumit lui Dumnezeu, l-a dat, zicand: "Beti dintru aceste toti, caci acesta este Sangele Meu", al legii celei noi, care se varsa pentru multi spre iertarea pacatelor". Pentru Biserica Ortodoxa, Trupul si Sangele Domnului semnifica adevarata taina a Sfintei Biserici.

Intoarcerea in timp
Dupa doua milenii de la momentul savarsirii acestei minuni, locul unde s-a petrecut mai pastreaza, inca, tulburator de vie, amintirea lui.

In secolul al IV-lea, d.Hr., in imediata apropiere a Capernaumului, pe malul Marii Galielei, la Tabga, crestinii au ridicat o biserica simpla deasupra unei stanci pe care, dupa cum a retinut traditia, au fost asezate cele cinci paini si cei doi pesti, care au fost inmultiti, in mod minunat, de Mantuitorul lumii.

Pentru crestinul care ajunge aici, atingerea acestei stanci este emotionanta. Dintr-o data, te intorci in timp, devii unul dintre miile de oamenii care iL urmau pe Iisus, gata in orice moment sa-I asculte invataturile. Si, ca si aceia, te astepti din clipa in clipa sa-L vezi venind spre tine, calcand pe apele marii sau coborand cu ucenicii dupa El, de pe muntele unde tocmai rostise Fericirile. Poata sa apara chiar acum dinspre Capernaum, unde a vindecat-o pe soacra lui Petru de boala, sau dinspre sinagoga de peste drum, unde le-a vorbit preotilor despre rosturile lumii. Este in aceasta traire o implinire, o impacare sufleteasca pe care, poate, numai pe Tabor o mai traiesti. In amintirea acelor momente, crestinii primelor secole au realizat un mozaic in care sunt redate painile si pestii din care au fost saturati cei "cam la cinci mii de barbati, afara de femei si de copii".

Imbogatit cu aceasta bucurie, la plecare, vei lua cu tine o particica din acea amintire, sub forma unor pietricele, ca niste paini, pe care mainile calugarilor din asezamantul de la Tabga au scrijelit doi pesti. Si, astfel, bucuria ta va fi vesnica, la fel ca si Cel pe care iL descoperi, in timpul Sfintei Liturghii, cand te impartasesti cu Trupul si Sangele lui.

View  Images